login:   jelszó:


új regisztráció :: elfelejtett jelszó
Címlap     Hírek     Rendeléseim     Számláim     Profilom     Árlista     Marketing     Kapcsolat     Viszonteladói feltételek



Hírek




Gyorstöltő USB-adapter a Skydigital-tól


[2013-12-08]

Kicsit gondban vagyunk, ha röviden kell leírni a most bemutatásra kerülő eszköz funkcióját. Ezen hír címe sem lett az igazi, mert vélhetően kevés olvasónak lesz egyértelmű önmagában. Mindennek az oka az, hogy a Skydigital legújabb adaptere egy ezidáig – legalább is számunkra – ismeretlen „készülék”. A 2XQC elnevezés a „2x Quick Charge” rövidítése, ami azt sejteti, hogy kétszer gyorsabban töthető valami a termék segítségével. A gyakorlatban egy pendrive-nál is apróbb USB-s dugóról van szó, amely másik végén viszont egy USB-s aljzat található. Bármely USB-s töltőkábel elé csatlakoztathatjuk, ami valamilyen eszközt töltene USB-s portról. Az eredmény meglepő, bár a működése egyszerű...

Manapság számtalan elektronikai készülékünket tölthetjük már USB-portról. Gyakorlatilag az összes mobiltelefon, headset, tablet így működik már, van amelyiknél a hálózati (230V-os) töltőjén is egy USB-aljzatot találunk, és mellé normál USB-s adatkábelt kapunk. Az autóban is egy USB-s szivargyújtó adapter a legfontosabb, gyakorlatilag nélkülözhetetlen kiegészítő manapság.

Azt azonban valószínűleg már mindenki tapasztalta, hogy ha nem a töltendő készülék konnektroba dugható töltőjét használjuk, hanem pl. a számítógépünk (tévénk, médialejátszónk, zenelejátszónk, erősítőnk, autórádiónk, stb.) valamelyik USB-portjáról próbáljuk tölteni, a töltési idő akár többszörösére is nőhet. Így ha fontos a minél gyorsabb töltés, kénytelenek vagyunk magunknál tartani a fali töltőt is – legalább is akkor, ha lehetőségünk van egyáltalán konnektor közelben lenni.

Mindennek a magyarázata az, hogy a töltés szempontjából (USB-s akku töltés specifikációk 1.2) háromféle USB-port létzik:

  1. SDP (Standard Downstream port) – A régebbi számítógépekben lévő USB-port.
  2. CDP (Charging Downstream Port) – Napjaink számítóégpeinek USB-portja.
  3. DCP (Dedicated Charging Port) – Kifejezetten töltésre tervezett, adatforgalomra gyakran nem is képes csatlakozók, ilyenek találunk pl. a komolyabb hálózati/autós töltőkön, de ilyennel van felszerelve pl. a REVO AXiS XS zenelejátszónk és a Popcorn Hour A-400 (oldalt) is, hogy akár tablet is tölthető legyen a segítségükkel.

Az aktuális okostelefonok, tabletek csatlakoztatásukkor lekérdezik az USB-port típusát, és áramfelvételüket az eredmény függvényében állítják be. SPD portról 0,5 Ampert, CDP portról 1,5 Ampert, DCP portról pedig 2 Ampert „kérnek”. Ettől függetlenül, a legtöbb számítógép USB-portja számára nem okoz problémát 1 Ampernél nagyobb áramerősség leadása sem, miközben az USB2.0 szabvány 0,5 Amperes korlátja miatt csak SDP portnak látszódnak ezek a csatlakozók a töltendő eszközök számára. A Skydigital 2XQC gyakorlatilag nem csinál mást, mint hogy azt állítja a hozzá csatlakozó telefon, tablet, stb. számára, hogy ő bizony egy DPC port, azaz akár 2 Ampert is képes leadni - függetlenül attól, hogy ő maga milyen USB-be csatlakozik.

 

 

Nem mellesleg a Skydigital adapterén van még egy kapcsológomb is, amely segítségével a töltés (DCP) és adat (SDP/CDP) módok között lehet váltani, így akár adatot is mozgathatunk a kábelen miközben töltődik, illetve nem kell leválasztani a 2XQC adaptert ha nem csak tölteni, de USB-n keresztül használni is akarjuk eszközünket:

 

 

Amennyiben az USB-portnak – ahová a 2XQC csatlakozik – gondot okozna az 1,5–2 amper leadása, a Skydigital adaptere ezt érzékeli, és automatikusan SDP-módra vált, hogy megóvja a túláramtól a számítógépet. A termék rendelkezik minden szükséges tanúsítvánnyal, amely garantálja a megbízható működésést és azt, hogy nem okozhat kárt más eszközökben sem:

 

 

Azon készülékeknél (pl. Samsung Galaxy Note 2, Galaxy S3), amelyek a CDP-portokat is támogatják, a 2XQC adatmódban is kb. ugyanolyan gyorsan képes tölteni, mintha DCP-módban lenne, vagy a mobil eszközt a hálózati töltőjével töltenénk. Az alábbi képen látható diagramok azt szemléltetik, hogy mekkora töltőáram érkezik egy átlagos PC-ről USB-n a felsorolt telefonokhoz és tablethez (fekete sávban látható mA értékek), illetve mekkora áramot mérhetünk a Skydigital 2XQC közbeiktatása után (kék sávban látható számok):

 

 

További mérési eredményeket – összesen 70 darab mobil eszköz (MP3-lejátszó, okostelefon, tablet) tesztelése során nyert adatokat – találunk a 2XQC prezentációjában, amely mostantól letölthető Marketing oldalunkról is. A PDF formátumú dokumentum 7. oldalán 11 mobiltelefon és tablet akkumulátorának 50%-ról 95%-ra történő feltöltésének időeredményeit is megtaláljuk, amit normál USB-s kábel, a 2XQC DCP módban, a 2XQC adatmódban (CDP/SDP) és a mobilok hálózati töltőjének használata során mért a Skydigital (óra:perc formátumú adatok, HP 8530P/HP NX6330 számítógépek használata esetén):

Ahogy látható, a legtöbb készülék kb. egyforma idő alatt töltött fel 95%-ra a hálózati töltőjével és a 2XQC DCP-módban való használatával, bár volt (pl. LG, Google, iPhone3) ahol gyorsabb volt a töltés a Skydigital adapterével, mint a 230 V-os gyárival! Volt azonban olyan is (Galaxy Note2, iPad), amikor a hálózati töltő sebessége megközelíthetetlen volt ugyan a 2XQC használatával, de vegyük észre, hogy a számítógéppel való töltésnél a Skydigtal adaptere ekkor is több, mint kétszer gyorsabb volt, illetve az iPad esetében enélkül nem is töltődött volna a tablet a gép USB-portjáról!

Általánosságban tehát elmondható, hogy bár igen erősen eszközfüggő (USB-port és töltendő készülék), hogy a 2XQC milyen hatékony tud lenni, de minden esetben gyorsabb – akár 2-szeres sebességű is – lesz az USB-ről való töltés, illetve sok esetben a 230 V-os hálózati töltő gyorsaságát kapjuk segítségével számítógépről való töltés során is.

 

 

A Skydigital 2XQC fekete és fehér színben mától raktárról kapható a webshopban. Ajánlott kiskereskedelmi bruttó ára 2800 Ft. Ez a cikk és a Marketing oldalunkon található 2XQC képek, prezentáció természetesen szabadon használhatók viszonteladói partnereink számára a termék adatlapjának, beharangozó hírének elkészítéséhez.

A 2XQC paraméterei:

  • Töltési módok: SDP, CDP, DCP (Apple iPad 2A és Samsung Galaxy Tab töltési módok támogatással)
  • Max. kimeneti áram: 2000 mA, 5 V
  • LED: piros (töltési mód) és kék (adatátviteli mód)
  • Méretek: 20×43,5×9,5 mm
  • Súly: 7,7 gramm
  • Gyártás helye: Korea

Aktuális Skydigital-kínálatunk: link...
2XQC gyártói termékoldal sok képpel: link...
2XQC angol nyelvű prezentáció: link...
Saját termékfotóink: link...



Az itt megjelent hírek kizárólag viszonteladóink tájékoztatására szolgálnak, és csak számukra elérhetőek. Végfelhasználók felé az itt olvasott információk továbbítását szigorúan tiltjuk mindaddig, amíg azok a gyártói oldalon publikussá nem válnak!
A hírekben és a honlap bármely egyéb oldalán található viszonteladói árak üzleti titoknak minősülnek, azokat harmadik fél számára tilos kiadni!

Synology Dune HD ComfortClick REVO Aeotec Goovis Passzív 3D Dinic Hikvision Sonnet Arylic Heatit HELTUN IMPERIAL WiiM TELESTAR

NEON MULTIMEDIA KFT. – HUNGARY © Minden jog fenntartva!
.