login:   jelszó:


új regisztráció :: elfelejtett jelszó
Címlap     Hírek     Rendeléseim     Számláim     Profilom     Árlista     Marketing     Kapcsolat     Viszonteladói feltételek



Hírek




Mostantól Android TV-s Dune HD lejátszót is használhatunk komolyabb házimozizáshoz!


[2024-05-24]

Kérjük, minden Dune HD lejátszót forgalmazó partnerünk olvassa el és ossza meg vevőivel márkaoldalunk legújabb hírét!

Ennek lényege, hogy az Android TV 11-ről 12-re történő váltásnak köszönhetően a Dune HD Premier 4K és a Homatics Box R 4K Plus mostantól nem csak a stream-szolgáltatásokat (Netflix, Disney+, HBO Max, Amazon Prime Video, stb.) néző vevőknek ideális választás, de azoknak is, akik saját filmfájlokat (is) szeretnének eredeti minőségben élvezni. Megszűnt ugyanis a HD-s hangsávok továbbítása terén meglévő korlát, ami miatt gyakorlatilag két termékvonalat volt kénytelen kialakítani a Dune HD.

Tehát a legújabb frissítés telepítése után az említett két Dune HD lejátszón Android TV OS 12 fog futni. Ez továbbra is teljes támogatást ad a prémium stream-szolgáltatásoknak, de végre már a DTS hangsávokat sem különbözteti meg hátrányosan: azokat is – a Dolby-félékhez hasonlóan – érintetlen formátumban (bitstream) képes HDMI-n továbbküldeni egy sokcsatornás házimozi-erősítőre. Így a legtöbb felhasználónak immár a saját fájlokkal való mozizás során is mindent tudó eszközökké váltak ezek a Dune HD modellek.

 

Az alábbiakban egy kis segítséget adnák az aktuális termékkínálat kapcsán, melyik modell kinek megfelelő, milyen előnyei és hátrányai vannak.

BOXY with Dune HD Media Center

4K felbontás, hivatalos (minden licenccel rendelkező) Google-féle Android TV 11. Tehát Netflixre és hasonlókra tökéletes, de nem minden HD-s hangsáv továbbítható érintetlenül HDMI-n. A Dolby MAT technológiával sokcsatornás LPCM formátumot kezelő erősítőkre akár 7.1-ben is átküldhető ugyan minden, de 48 kHz-re korlátozott a mintavételezési frekvencia az Android oprendszer miatt, és a 3D-s DTS:X-ből így elvész a magassági csatornák adata.

NEM a Dune HD gyártja, a firmware frissítéshez sincs köze, de telepíthető rá a Dune HD Media Center, így a Dune HD kezelőfelületét (filmes jukebox-szal együtt) és médialejátszási képességeit (pl. Blu-ray lejátszása menüvel együtt, maximális Dolby Vision kompatibilitás, stb.) megkapjuk. 3D-t nem tud, csak a side-by-side és top-bottom felezett felbontással.

A 10/100-as ethernet miatt 4K-s fájlokkal (főleg eredeti, nagy bitsebességű Blu-ray tartalmakkal) már gond lehet hálózatos lejátszáskor. 802.11ac-s WiFi van benne, így ha közel a router azon gyorsabb, mint etherneten, ott már működhet bármi lejátszása akadozás nélkül.

Dune HD Homatics Box R 4K Plus

4K felbontás, hivatalos (minden licenccel rendelkező) Google-féle Android TV 12 (2024. májusi frissítés óta). A Homatics nevű cég gyártja a Dune HD számára a hardvert, amit a Dune HD Media Center alkalmazás tesz valódi Dune HD lejátszóvá itt is. Nincs korlátozás a HD-s házimozis hangsávok továbbküldésénél és a stream-szolgálatások lejátszásánál sem az Android TV 12-nek köszönhetőn.

Az ethernet itt már gigabites, és a WiFi is 6-os (802.11ax) már, így a hálózaton keresztüli lejátszás problémamentes. 3D-t nem tud, csak a side-by-side és top-bottom felezett felbontással.

Használható hozzá TV-tuner is, amivel felvenni is lehet a DVB-T/T2/C adásokat.

Dune HD Premier 4K Pro

Gyakorlatilag mint a Homatics Box R 4K Plus, de belső 2,5"-es lemezfiókkal és előlapi kijelzővel is rendelkezik, és fémből készült a háza. USB-n számítógéphez köthető, mint USB-s külső lemez.

Dune HD Max Vision 4K

4K felbontás, Realtek processzor, így nincs Android TV, stream-szolgáltatások csak korlátokkal használhatóak (pl. a Netflix max. fullHD felontással, sztereó hanggal). Viszont van Blu-ray 3D (packed frame) támogatás, és finoman hangolható a videókimenet minden paramétere a profi képminőség érdekében. Természetesen hibátlan minden hangsáv továbbküldése is HDMI-n. Rendelkezik egy csak hangot továbbító HDMI-kimenettel is, így korábbi, 4K-s videót még nem továbbító erősítőkhöz ezen keresztül, míg a 4K-s TV-hez, projektorhoz a másik HDMI-n keresztül csatlakozhatunk, így a 4K-ra váltás miatt nem feltétlenül kell lecserélni egy régebbi házimozi-erősítőt.

A hardver miatt ez már teljesen HiFi készülék, a minőségi sztereó zenehallgatást egy 32-bites ESS DAC támogatja (XLR-kimenetekkel is), de belső tápegysége és egyéb alkatrészei is kiváló hangot és képet garantálnak. Akár 3,5"-es merevlemez is tehető bele, miközben a hátlapon keresztül egy 2,5"-es HDD/SSD meghajtó is telepíthető. Merevlemez használatát semmilyen lejátszóban nem javasoljuk, a villanymotor sok zajt visz a készülék elektronikájára, ami látszódhat a képen és hallható lehet a hangon is! Mozizzunk hálózaton egy Synology NAS-ról inkább!

Az Android 9-es operációs rendszer teljes egészében a Dune HD által módosított, a saját, Linux-alapú lejátszómotorjukkal integrált. Így az Android TV-s modellekkel ellentében bootolás után az egyedi Dune HD felületre érkezünk, az Android teljesen el van rejtve, de természetesen van Google Play Store, és akár játékprogramokat is telepíthetünk.

Dune HD Ultra Vision 4K

A jelenlegi csúcsmodell, még profibb képpel és hanggal, mint a Max Vision 4K, de egyébkénet azonos tulajdonságokkal. Válogatott alkatrészek, külön tápegység a videó- és audió-áramkörökhöz, még jobb sztereó DAC. Sőt, csak DAC-ként is használható digitális bemeneteinek köszönhetően. A zenehallgatást fejhallgató-kimenet is segíti.

Dune HD Pro One 8K Plus

A Realtek processzorról Amlogic-ra való átállás első eredménye. A legújabb Amlogic S9828X médiaprocesszort használja, ami már akár 8K/60 Hz és 4K/120 Hz lejátszásra is képes. Jelenleg azonban még nincs rá minősített Android TV (kb. 1 éven belül azért várhatóan lesz), így Netflix és társai csak korlátokkal működnek. Bár a processzor hardvere képes lenne rá, de az Amlogic jelenleg nem támogatja szoftveresen a blu-ray 3D formátum lejátszását.

A készülékház a Premier 4K Pro-tól származik, onnan lehet ismerős. Az operációs rendszer jelenleg egy nem hivatalos Android TV 11 + egyedi Linux alapú megoldás, így itt is rejtve van az Android, a Dune HD kezelőfelület fogad bootolás után. A Play Store viszont Android TV-s, így más a kínálata, mint az Android 9-et futtató Realtek-es modelleken lévőnek.

A YouTube 8K-s, akár HDR-es videóit is lejátssza, jelenleg elég nehéz más 8K-s tartalmat találni (esetleg saját kamerás felvételek még). Nincs semmi korlát a házimozis hangsávok terén, és a Realtek-es modellekkel ellentében a sokcsatornás zenefájlok is kiküldhetők HDMI-n akár 7.1-es LPCM formátumban.

Dune HD Solo 8K

Mint a Pro One 8K Plus, de 3,5"-es lemezfiók és nagyobb kijelző. USB-s háttértárként viszont nem használható. Van viszont analóg (RCA) hangkimenete, és nem csak optikai, de koax digitális hangkimenet is található a hátlapon.

 

Végül pár előny a Dune HD által testre szabott Android/Android TV-t + Linux-ot használó hibrid rendszerről, ami évek óta jellemző a lejátszóikra (csak a Netflix miatt megkövetelt hivatalos Android TV miatt nem lehet ezt használni minden modellnél):

  • Bootálás után az egyedi Dune HD felületre érkezünk, nem kell hozzá egy alkalmazást (Dune HD Media Center) futtatni. Az Android teljesen elfelejthető azoknak, aki csak médialejátszónak használnák a készüléket. Még az Android beállítások menüjével sem kell találkoznunk.
  • Optimalizált, stabilabb és gyorsabb operációs rendszer.
  • Fejlettebb videóbeállítások (pl. chroma subsampling és SDR/HDR/Dolby Vision finomhangolási lehetőség) profi házimozihoz.
  • Automatikus képfrekvencia-váltás és felbontásváltás támogatása külsős Android alkalmazásoknál is (előbbi már az Android TV 12-vel az Android TV-s modelleken is elkezdődött, de programtól függ, melyik támogatja már).
  • Eredeti mintavételezést megtartó hangkimenet LPCM formátumban (44–192 kHz-ig bármi), nem korlátozza le a rendszer 48 kHz-re.
  • SMB-szerver integrálva, sztenderd proton elérhető.
  • IP-vezérlés sztenderd porton.
  • Jobb teljesítmény SMB és NFS kliensek kiszolgálásánál.
  • NFS kliensek esetén kevesebb kompatibilitási probléma.
  • SMB és NFS kliensek nem csak olvasni tudnak a lejátszó tárhelyeiről, de akár írhatnak is oda.
  • Root jogosultság azon Android alkalmazásoknak, amelyek ezt kívánhatják.

Ezen „segédletünk” a végfelhasználók számára is elérhető a márkaoldalunkon ITT! Ezt az oldalt bátran linkeljétek, osszátok meg saját vevőitekkel is, hátha segít nekik választani, megérteni a különbségeket!



Az itt megjelent hírek kizárólag viszonteladóink tájékoztatására szolgálnak, és csak számukra elérhetőek. Végfelhasználók felé az itt olvasott információk továbbítását szigorúan tiltjuk mindaddig, amíg azok a gyártói oldalon publikussá nem válnak!
A hírekben és a honlap bármely egyéb oldalán található viszonteladói árak üzleti titoknak minősülnek, azokat harmadik fél számára tilos kiadni!

Synology Dune HD ComfortClick REVO Aeotec Goovis Passzív 3D Dinic Hikvision Sonnet Arylic Heatit HELTUN IMPERIAL WiiM TELESTAR

NEON MULTIMEDIA KFT. – HUNGARY © Minden jog fenntartva!
.