login:   jelszó:


új regisztráció :: elfelejtett jelszó
Címlap     Hírek     Rendeléseim     Számláim     Profilom     Árlista     Marketing     Kapcsolat     Viszonteladói feltételek



Hírek




Újabb szintlépés a Linkplay-től: WiiM Ultra augusztustól


[2024-06-10]

Augusztus első napjaira várjuk raktárunkba az idei év első újdonságát a Linkplay-től, a WiiM Ultrát. Ez a továbbra is kapható WiiM Mini, a Pro és a Pro Plus után már a negyedik streamer (és DAC) lesz a márkától – egyre magasabbra téve a lécet a hangminőség tekintetében. Az Ultra azonban a be- és kimenetek, valamint a kezelés (színes érintőképernyő) terén is előrelépés lesz.

 Egy zenelejátszó esetében egyrészt az fontos, mi mindent tud és honnan lejátszani (saját zenefájlok minél többféle formátumban, felbontásban, internetrádió, online prémium stream-szolgáltatás – pl. Spotify, TIDAL –, analóg/digitális, HDMI ARC, phono bemenetek, USB), másrészt pedig az, hogy milyen minőségen kapjuk meg a jelet a kimenetén, amit az erősítőnk (vagy a beépített saját erősítője) megszólaltat. A WiiM lejátszók eddig arról voltak híresek, hogy legkisebb modelltől (WiiM Mini) kezdve márkás DAC chip felel a digitál-analóg átalakításért, ami az egyik legfontosabb lépés a hangfeldolgozás és lejátszás folyamatában:

  • Mini: 32-bites Burr-Brown (TI PCM5121) / SNR: 106 dB / THD+N: -92 dB (0,0025%)
  • Pro: 32-bites Burr-Brown (TI PCM5121) / SNR: 106 dB / THD+N: -92 dB (0,0025%)
  • Pro Plus: 32-bites AKM (4493SEQ) / SNR: 121 dB / THD+N: -113 dB (0,00023%)
  • Amp: 32-bites ESS Sabre (ES9018K2M) / SNR: 98 dB / THD+N: -92 dB (0,002%)

A hamarosan érkező WiiM Ultra tervezésekor a Linkplay ismét az ESS Technology-t választotta, a lejátszóba az ES9038QM2 DAC került. „Természetesen” ez is 32-bites jelfeldolgozásra képes (384 kHz-ig) és DSD52 lejátszásra is képessé teszi az Ultrát. A chip ebben a lejátszóban 121 dB-es SNR és -115 dB (0,00018%) THD+N értéket produkál. Természetesen, minden készülék egyéb komponensei (pl. tápegysége) is nagyon komolyan javíthatják vagy éppen ronthatják az eredményt – illetve a fülünk sem számadatok alapján hall valamit kellemesebbnek vagy épp rosszabbnak...

Ami bizonyos, hogy az Ultra esetében több forrásból kerülhet a megszólaltatható adat, jel a készülékre, mint bármely eddigi WiiM-nél. A hálózaton, interneten keresztül elérhető tartalmak között nincs különbség, bár az ethernet-csatlakozás mellett használható WiFi itt már 802.11b/g/n/ax szabványú, azaz a WiFi 6-ot (2,4/5/6 GHz) is ismeri – bár zenelejátszáshoz nincs szükség még az 802.11n-re sem. A hátlapon viszont ezeket a csatlakozókat, bemeneteket találjuk:

  • Analóg vonalbemenet (2×RCA)
  • Phono-bemenet (2×RCA) – vinyl („bakelit”) lemezjátszóhoz
  • Optikai (Toslink) digitális bemenet
  • HDMI ARC – TV-hez
  • USB – lejátszás USB-s háttértárról)

A fenti listából csak az analóg és az optikai bemenet található meg a WiiM Pro Plus-on, tehát az Ultra elhozza az analóg (vinyl) lemezjátszók csatlakoztathatóságát, ráköthető a TV-nk hangja, és végre USB-s meghajtón tárolt zenefájlok is lejátszhatók, nem csak NAS-on, számítógépen elérhetők. A kimenetek terén is izgalmas változásokat találunk a Pro Plus-hoz hasonlítva az Ultrát (vastagon kiemelve az, ami csak az Ultrán van):

  • Analóg vonalkimenet (2×RCA) – enélkül nem is lenne értelme a DAC-nak
  • Mélynyomó kimenet (1×RCA) – ha külön mélynyomót használnál akár zenéhez, de inkább talán mozizáskor, a TV-t hallgatva
  • Koax digitális hangkimenet
  • Optikai digitális hangkiement
  • USB digitális hangkimenet – USB-s DAC-hoz, aktív hangfalakhoz
  • Trigger-kimenet – egyéb eszközök, elsősorban erősítő bekapcsolásához
  • Fejhallgató-kimenet – az előlapon

 A fejhallgató kimenetért a komolyabb „fülesek” tulajdonosai bizonyosak hálásak lesznek, így külön erősítő nélkül is hallgathatnak minőségi zenét fül- vagy fejhallgatón keresztül a WiiM Ultrával. Ha – pl. fejhallgatót használva – a készülék közelében élvezzük a zenét, az üveglap mögé épített 3,5"-es színes érintőképernyő (felbontása jelenleg számunkra még nem ismert) kiválóan használható a zenék kiválasztásához, lejátszás közben pedig az ID-TAG-ek, az albumborító és a lejátszási folyamat megjelenítésére – ahogy ezt a WiiM app is teszi jelenleg telefonon, tableten vagy épp asztali számítógépen. De egyedi háttérkép és widget-ek is használhatók az előlapi képernyőn, amelyen a navigáláshoz a szintén üveg fedlappal ellátott, nagy méretű tekerő- és nyomógomb használható, amely lejátszás közben egyúttal a hangerőszabályzás (fejhallgatóhoz), és a PLAY/PAUSE funkciókat is kezeli. Kikapcsolt (készenléti) állapotban a kijelző óraként is működhet.

A kijelzőn minden funkcióhoz hozzáférünk, így a 10-sávos grafikus és a szintén 10 sávos parametrikus hangszínszabályzóhoz is. Egyébként 24 különféle preset (előre definiált hangzás) választható. A mélynyomókimenet használata is finomhangolható a grafikus kijelző segítségével; állítható a vágási frekvencia, fázis, késleltetés, hangerő.

Ahogy a legtöbb WiiM lejátszó – leszámítva a legkisebbet, a Minit –, az Ultra is megkapja az Roon Ready minősítést, így egy Roon szerverről is képes lejátszani. De minden Roon Ready WiiM készülék (a v4.8.526553 firmware óta) egyúttal a Squeezebox szervert is támogatja (a Logitech Media Server SqueezeElite plugin-jén keresztül), így SlimDevices/Logitec Squeezebox lejátszókkal vegyesen is használható.

Az Ultra minimálisan nagyobb lesz, mint a jelenlegi Pro és Pro Plus: 20,5×20,5×7,3 cm, tömege pedig 1,3 kg.

Jelen állás szerint a hivatalos európai forgalmazókhoz – így hozzánk is – augusztus első napjaiban érkezhet meg a WiiM Ultra első szállítmánya. A gyártó által ajánlott árak alapján az Ultra kb. 10%-kal lesz drágább, mint az Amp, így 136 000 Ft környékére vátható a bruttó kiskereskedelmi ára – ha nem változik addig jelentősen a Forint árfolyama.

A legújabb hírek szerint azonban az Ultránál kb. 1 hónappal korábban, július elején megérkezik végre a WiiM Wake-up Light, aminek sok hónapot csúszott az EU-s minősítése, eredetileg már 2023 végére vártuk. A maga nemében az is egy igen izgalmas új zenelejátszó lesz, kíváncsian várjuk, hogy fog szólni!



Az itt megjelent hírek kizárólag viszonteladóink tájékoztatására szolgálnak, és csak számukra elérhetőek. Végfelhasználók felé az itt olvasott információk továbbítását szigorúan tiltjuk mindaddig, amíg azok a gyártói oldalon publikussá nem válnak!
A hírekben és a honlap bármely egyéb oldalán található viszonteladói árak üzleti titoknak minősülnek, azokat harmadik fél számára tilos kiadni!

Synology Dune HD ComfortClick REVO Aeotec Goovis Passzív 3D Dinic Hikvision Sonnet Arylic Heatit HELTUN IMPERIAL WiiM TELESTAR

NEON MULTIMEDIA KFT. – HUNGARY © Minden jog fenntartva!
.